SEO + SEP = SEM, ooit van deze termen gehoord?

Vaak lees ik artikelen online waar SEO (Search Engine Optimization) bij wordt betrokken, maar de schrijver gebruikt deze term voor alles om een website in de zoekmachines te laten voorkomen.

Om verwarring te voorkomen kiezen ze er vaak voor om onsite-SEO en offsite-SEO niet apart te vermelden. Dit wordt verder verward door het feit dat backlinks bouwen en site promoties soms voor de zoekmachines zijn en soms om meer direct verkeer naar je website te krijgen. Veel daarvan kan goed zijn voor beiden, maar sommige dingen werken beter dan de ander.

Van origine was SEO enkel voor het optimaliseren van het design en de content op je website, om beter in de zoekmachines te worden vertegenwoordigd. Vandaar de term Search Engine Optimization. Alle backlinks werden simpelweg gezien als promotie voor jouw website.

Dat is hoe het was voordat Larry Page en Sergey Brin met de Page Rank kwamen en Google hebben opgestart. Toen Google begon met het gebruik van hoe sites naar elkaar linkten om de SERP (Search Engine Results Page) te laten zien, begonnen webmasters te discussiëren over site promoties als een ander aspect van SEO.

SEO is gebruikt voor zoveel verschillende dingen, dat het eigenlijk de nuttigheid van het woord heeft verpest. Daarnaast zorgt het voor veel verwarring wat SEO nou eigenlijk is.

Om deze verwarring te voorkomen heb ik voor jullie de meer precieze termen opgesomd zodat het voor nieuwelingen makkelijker is om te begrijpen waar over wordt gepraat. Aangezien er veel mensen nog niet weten wat het verschil is, laat ik je bij deze weten wat het precies is.

Search Engine Marketing (SEM)

Dit is de algemene term voor wat je wilt bereiken. SEM is alles wat gedaan moet worden om jouw website in de top SERP te krijgen. Het is de bedoeling om in de SERP terecht te komen om verkeer naar je website te krijgen. Als je kies voor SEM als jouw strategie voor meer bezoekers, zijn er twee dingen waar je aan moet werken.

1. Search Engine Optimization (SEO)

SEO gaat over je content en design. Alles wat je doet wanneer jij je website designed of pagina optimaliseert voor zoekmachines is SEO. Een zoekmachine-vriendelijk design kiezen, keywords in de url en inhoud gebruiken, de juiste tags gebruiken, unieke inhoud voor elke pagina en al het andere wat je normaal doet als je een website maakt om te ranken in de SERP. Dit heet doorgaans ook onsite-SEO, maar dat is eigenlijk overtollig omdat SEO altijd ging over je eigen website.

2, Search Engine Promotion (SEP)

SEP gaat over backlinks en site promoties. SEP is waar je mee begint nadat je al je SEO hebt gedaan. Dit is alles wat je moet doen om je website te promoten in een poging om te worden gevonden in de zoekmachines. SEP is alles wat je doet om backlinks te bouwen om je website te promoten. De kwantiteit en kwaliteit van links dat de zoekmachines vinden naar jouw website, bepaald hoe goed jij in de SERP te vinden bent. Dit wordt vaak offsite-SEO genoemd, maar het gaat helemaal niet over het optimaliseren. Het gaat meer om promoten.

Conclusie

Dit is allemaal ook van toepassing op dingen zoals artikel marketing. SEO is wat je doet bij het schrijven van de inhoud van je artikel, zoals keyword dichtheid, gebruik van tags etc. SEP is wat je doet wanneer je de promotie begint. Dingen zoals anker keywords, sites waar backlinks vandaan komen etc.

Op elk moment dat je backlinks maakt voor het verbeteren van jouw positie in de zoekmachines, doe je SEP. Als je de backlinks maakt met als doel meer bezoekers van deze links, doe je een direct promotie. De meeste links die je tijdens je directe promotie doet helpen voor SEP, maar een link enkel voor SEP gemaakt, zal niet altijd een verschil maken voor directe promotie.

Kort samengevat…

SEM is je algemene plan voor het ranken van jouw website in de SERP, om bezoekers vanuit zoekmachines te krijgen.
SEO is alles wat je op je eigen website doet voor het optimalizeren van je website om een betere ranking te krijgen in de zoekmachines.
SEP is alles wat je niet op je eigen website doet, ofwel het promoten met links naar je website met als doel een betere ranking in de zoekmachines te krijgen.

Het lijkt misschien niet zo belangrijk voor heel veel mensen, maar ik heb gemerkt dat het makkelijker is om dingen uit te leggen wanneer deze termen op de juiste manier worden gebruikt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *