Een groot probleem waar nieuwe ondernemers mee kampen

Nieuwe ondernemers, zowel online als offline, kampen vaak met een probleem aan het begin van hun ondernemende carrière. Dit probleem is zo erg, dat ze soms zelfs van de betalingen van klanten afhankelijk zijn, om te overleven. Wat is dit en hoe lossen we dit op?

Het gaat om geld. Inkomsten die binnenkomen zodra je klanten betalen. En dan wil ik het niet hebben over de problemen met niet betalende klanten soms geven, maar de echte problemen die daarna komen.

Zodra er geld is verdiend hebben veel mensen de neiging om dit geld gelijk uit te geven. Niet eens persé aan leuke extra’s, maar ook aan tools, boeken, online cursussen etc.

Maar hoe doorbreek je dit?

Een manier om deze (best wel slechte) gewoonte te doorbreken, is door anders naar je inkomen te kijken. In plaats van te zien wat er binnen komt, kun je het beste kijken wat als eerste weg moet.

Daarnaast kun je verschillende rekeningen openen. Zelf gebruik ik er tegenwoordig vijf:

  1. Inkomen rekening
  2. Betaal rekening
  3. Belasting rekening
  4. Spaar rekening
  5. Extra geld rekening

1. Inkomen rekening

De inkomen rekening gebruik ik precies voor wat je leest. Inkomen. Verder niets. De enige functie van deze rekening, is het ontvangen van geld.

2. Winst rekening

Van al mijn omzet zet ik 10% op een spaarrekening.

3. Eigenaren rekening

De eigenaren van het bedrijf moeten betaald worden. Daarom bestaat deze rekening.

4. Belasting rekening

Elke maand zet ik 50% van mijn inkomsten op mijn belastingrekening. Hiermee betaal ik de wettelijk verplichte belasting. Ik weet dat het geen 50% is wat ik moet betalen, maar alles wat ik na een jaar over houd komt op mijn spaar rekening.

 

5. Betaal rekening

Ook deze is vrij logisch en duidelijk. Deze gebruik ik om te betalen. Abonnementen, rekeningen, diensten etc. wat ik afneem, worden vanuit deze rekening betaald. Deze rekening zorgt voor alle betalingen zodat mijn operatie/bedrijf blijft lopen.

Wat moet ik met zoveel rekeningen?

Ik ben hier geen expert in, maar ik weet dat het werkt voor mij. Doe het volgende wanneer je dit ook wilt volgen:

Zodra er geld op je inkomen rekening komt, pak je een vast percentage wat je op je winst rekening zet. Laten we in dit voorbeeld 10% nemen. Stel dat er €1.000 binnen komt, zal je hiervan dus €100 op de winst rekening zetten.

Omdat jij de eigenaar bent, zal er 10% aan jou uitbetaald worden via de eigenaren rekening. Dit is dus in dit voorbeeld €100.

Je wilt natuurlijk ook de belastingdienst tevreden houden. Daarom zet je ook een percentage op de belasting rekening. In dit voorbeeld gaan we uit van 30%. Zo heb je altijd voldoende en als je minder hoeft te betalen kan het overschot naar de winst rekening. Je zet dus €300 op deze rekening.

Dan heb je nog 50% van het geld (€500) over. Dit stop je allemaal in de betaal rekening.

In plaats van dat je nu één rekening hebt met €1.000 beschikbaar, zie je dat je eigenlijk €500 beschikbaar hebt om je bedrijf te runnen. De rest is allemaal verdeeld naar waar het moet zijn.

Door dit simpele envelop systeem te implementeren kun je elke dag op elk moment op je internetbankieren inloggen, om te zien hoeveel geld je nou écht beschikbaar hebt om uit te geven.

Rekening bij andere bank

Kun je jezelf écht niet beheersen en blijf je toch op de verkeerde manier geld uitgeven? Denk er dan eens aan om een rekening te openen bij een andere bank en jezelf geen makkelijke toegang te geven tot deze rekening. Op deze manier kun je toch geld sparen/verdienen, zonder onnodig veel geld uit te geven.

Wanneer je dus inkomen krijgt op je hoofdrekening, zal je je winst op deze bankrekening kunnen zetten.

Zorg ervoor dat je partner wel weet van deze rekening. Je wilt niet dat er vragen gaan komen waarom je een andere rekening hebt… 😉

Meer hierover?

Dit is een simpel voorbeeld van wat ik heb geïmplementeerd door het boek Profit First te lezen. Wil je meer van dit soort technieken weten? Of heb je het gevoel dat je niet alles uit de winst van je bedrijf haalt? Lees dit boek en wordt een expert in omgaan met je winst.

Profit First is een financieel systeem dat de financiële wereld volledig op zijn kop zet. Het veegt de internationale formule Omzet – Kosten = Winst van tafel. In plaats daarvan krijgt winst een prominente plek: Omzet – Winst = Kosten. Dit boek laat zien dat iedere ondernemer vanaf de allereerste dag een financieel succesvol bedrijf kan runnen, door te focussen op winst. Profit First. Begin er vandaag nog mee!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *